Bosbranden Marmaris (Turkije)

Bosbranden Marmaris (Turkije)
Rekeningnr geverifieerd!
€ 725 ingezameld van €1000.
73% behaald met 33 donaties!

Bedankt dat je een geklikt hebt op de inzamelingsactie van Suzanne Maris en Bahadir Girgin voor de bosbranden in Marmaris. Scroll helemaal naar beneden voor de nieuwste updates en voor een overzicht van de gemaakte kosten. Voor foto's en video's, zie Facebook (posts zijn openbaar). 

 

De zuidkust van Turkije, waaronder Marmaris, wordt sinds woensdag 28 juli j.l. geteisterd door een grote hoeveelheid bosbranden. Het zijn de zwaarste branden in jaren. Honderden mensen zijn dakloos geraakt en er wordt online via verschillende kanalen hulp gevraagd. Mijn vriend Bahadir en ik zijn ongeveer 60 km verderop vakantie aan het houden, maar willen niet vertrekken zonder enige hulp geboden te hebben aan de bevolking van de getroffen gebieden. Aanstaande woensdag of donderdag (4 of 5 augustus) zullen we daarom naar Marmaris vertrekken en de benodigde hulp bieden, zowel materiële als fysieke hulp. Vooraf zullen we bij de Turkse autoriteiten informeren naar waar specifiek behoefte aan is, maar tot nu toe is ons verteld dat voornamelijk water, voedsel, pannen en tenten nodig zijn. Hopelijk willen jullie een bijdrage leveren. Zo kunnen wij zo veel mogelijk spullen meenemen. We kiezen ervoor om Marmaris zelf te bezoeken in plaats van een donatie te doen, omdat we zeker willen zijn dat de gelden een juiste bestemming krijgen. Ik zal foto's posten op Facebook en jullie via die weg op de hoogte houden. Namens Bahadir en mij, bedankt! Delen = lief.

 

UPDATE 02/08/2021 (11:00u)

Bedankt voor de donaties tot zover! We hebben met jullie hulp al een aardig bedrag van €275 bij elkaar ingezameld! Het was de bedoeling om pas later deze week naar Marmaris te vertrekken. Echter blijkt de hulp eigenlijk niet langer te kunnen wachten. Daarom vetrekken we vandaag al. Spullen die we vanmorgen al gekocht hebben, zijn allerlei medische producten (waaronder voornamelijk brandwondverzorging), veiligheidshelmen, schoppen, harken, pikhouwelen, sikkels, ijs en water. Voor omgerekend €1 kunnen we al een paar stevige handschoenen kopen en voor minder dan €5 een grote schop. Elke euro is dus welkom. Je hebt nog tot 13:00u de tijd, dan willen we de laatste spullen kopen en vertrekken.

 

UPDATE 02/08/2021 (12.30u)

Bedankt voor ieders hulp. De actie is zojuist (wat eerder dan gepland) stopgezet! We hebben zo'n €415 opgehaald (minus belastingen). Vergeet niet je gedeelde berichten te verwijderen. De laatste aankopen zijn zojuist gedaan, nu vertrekken we met een paar andere mensen en 2 overvolle auto's naar Marmaris. Keep you posted op Facebook @ Suzanne Maris (posts zijn openbaar)

 

UPDATE 02/08/2021 (18:00u)

Sinds een paar uur zijn we in een dorp vlakbij Marmaris (Orhaniye köy). Mensen proberen met man en macht het vuur onder controle te krijgen. Vanwege de hoge temperaturen en de ongunstige wind valt dit alleen niet mee. Wij verblijven hier vannacht in een veilig onderkomen en hopen morgen weer wat te kunnen betekenen. De spullen die we meegebracht hebben hebben we afgegeven bij een centraal steunpunt. Vanuit daar wordt het verder verspreid. Morgen kijken we of er nog meer spullen nodig zijn of niet. Ook bereken ik wat we tot nu toe gespendeerd hebben en wat er eventueel nog over is. Daarover vanavond of morgen meer. Tot zover de update van vandaag.

 

UPDATE 03/08/2021 (08:30u)

Naast dat we gisteren spullen naar de door bosbranden getroffen gebieden vlakbij Marmaris gebracht hadden, hebben we gelukkig ook fysiek wat werk kunnen verrichten. Zo heeft Bahadir de hele dag mensen, voedsel en water vervoert met de auto. Al het werk leek echter dweilen met de kraan open en het vuur verspreidde zich door de hitte en wind erg snel. Vanochtend zijn we noodgedwongen vertrokken, aangezien er tussen Marmaris en onze verblijfplaats slechts één weg ligt en deze precies tussen twee bossen in ligt. Gisterenavond waren er hier brandstichters gespot die het vuur in de omliggende bossen probeerden aan te wakkeren. Dat was niet de eerste keer en wellicht ook niet de laatste. Wanneer op plek A brand wordt gesticht en alle mankracht en brandweer daar snel heen vertrekt om het vuur niet te laten woekeren, wordt op plek B ook brand gesticht. Zo gaat het maar door en wordt er door deze terroristen op sluwe wijze gebruik gemaakt van de beperkte voorzieningen en voorraden van de lokale bevolking en overheden. 

Onbeschrijfelijk hoe iedereen hier samen de branden onder controle probeert te krijgen. Naast dakloze mensen in tenten, zijn we ook ontzettend veel dieren als paarden, ezels en koeien tegengekomen onderweg die allemaal vrijgezet/ontsnapt zijn door de branden. Zelfs voor de dieren werden drinkbakken weggezet. Iedereen probeert hier op zijn eigen manier een steentje bij te dragen. Dat creëert een enorme band en zorgt daarnaast voor zo veel dankbaarheid voor onze eigen leefomstandigheden..

Nu vervolgen we onze weg naar ons vakantiehuisje. Later meer nieuws over de donaties en verdere plannen.

 

UPDATE 03/08/2021 (12:30u)

Zojuist de actie opnieuw open gezet! Het kostenoverzicht is gemaakt en komt uit op - €190. We hebben dit bedrag nog nodig om de begroting rond te krijgen en hopen op jullie laatste beetje hulp! Zie Facebook Suzanne Maris (posts openbaar) voor bonnetjes en facturen, foto's en verslagen. 

 

UPDATE 03/08/2021 (19:00u)

Lieve allemaal, 

Bedankt dat jullie onze actie voor de bosbranden in Marmaris gesteund hebben. We hebben met z'n allen €521 opgehaald!!! Het geld is goed besteed, zie comments in mijn laatst geposte Facebook bericht. Bahadir en ik zijn gisteren naar Marmaris vertrokken en hebben de spullen die we gekocht hadden persoonlijk kunnen afgegeven. Het was hartverscheurend, intens en soms eng, maar net als altijd kun je zelfs uit zulke situaties iets moois halen (zoals dankbaarheid en verbondenheid). Zowel hier als op de donatie website heb ik de afgelopen dagen verslag gedaan en zo veel mogelijk met jullie gedeeld. De actie is inmiddels stopgezet, aangezien we genoeg opgehaald hebben om de gemaakte kosten te dekken. De komende dagen houden we contact met onze nieuwe vrienden in de omgeving en volgen we de ontwikkelingen nauw. 

 

Helaas vertrekken wij later deze week weer, wetende dat de ellende voor de mensen hier nog lang niet afgelopen is. De situatie is nog lang niet onder controle en er wordt gespeculeerd dat er nog steeds nieuwe branden gesticht worden. Huizen, straten, wijken en zelfs hele dorpen zijn in vlammen opgegaan en de brandweerlieden en lokale bevolking is dag en nacht bezig om deze onder controle te krijgen. Tevergeefs, de Poyraz, de warme noord-oostenwind, de temperaturen van +40°C én de bergachtige gebieden bemoeilijken dit enorm. Hopelijk verbeteren de omstandigheden spoedig. 

Nogmaals dank voor jullie support, lieve berichten en vertrouwen. 

 

UPDATE 04/08/2021 (08:00u)

HEROPENING INZAMELINGSACTIE

De hulpvraag van de lokale bevolking naar materieel om zowel direct als indirect de bosbranden te bestrijden blijft bestaan. Daarom is de inzamelingsactie opnieuw opengezet. Er blijkt momenteel veel behoefte aan powerbanks, beschermende kleding en walkie-talkies (vanwege geen internetbereik in de bergen). Ook al moeten wij eind deze week vertrekken, we hebben goede contacten met lokale autoriteiten- en bevolking uit de rampgebieden in en nabij Marmaris. Spullen worden dan voorafgaand aan ons vertrek afgegeven bij het dichtstbijzijnde steunpunt.

 

 

UPDATE 04/08/2021 (19:00u)

Vandaag van de nieuw binnengekomen donaties een hoop beschermende kleding en powerbanks gekocht. Walkie-talkies waren ook erg urgent, maar deze waren nergens te verkrijgen. Hopelijk komen er snel nieuwe donaties binnen en kunnen we morgen wat verder uit de buurt op zoek naar walkie-talkies.

 

UPDATE 05/08/2021 (11:00u)

Opnieuw onderweg naar Orhaniye, niet ver van Marmaris. Dit keer gaan we kleding en powerbanks brengen. Walkie-talkies zijn het enige dat tot nu toe nog nodig is, maar helaas hebben we die nog niet kunnen vinden. Omdat de wegen continu afgesloten worden door brandgevaar, blijven we hier vannacht niet. De bruiloft waarnaar we morgen zouden vertrekken, hebben we afgezegd. Zo kunnen we de komende dagen nog spenderen aan het promoten van de inzamelingsactie en het doen van inkopen. De opbrengsten (incl. overboekingen uit Turkije) tot nu zijn €640,73. In verband met een calculatiefoutje (die inmiddels is gerectificeerd in de reacties in mijn eerdere post) komen we nu uit op een bedrag van plus €114,50. Hopelijk helpen jullie met het delen van de campagne, zodat we nog meer benodigdheden kunnen aanschaffen.

 

UPDATE 06/08/2021 (13:30u)

Niet alleen via deze website, maar vanuit Turkije zijn er nieuwe donaties binnengekomen. Bedankt voor alle belangstelling, lieve woorden en bovenal de donaties! De actie blijft dan ook tot een dag voor ons vertrek actief: elke euro is er immers één! Ik had gehoopt dat het artikel in de krant Trouw nog wat meer € zou opleveren. Echter valt dat tegen, dus blijf de actie vooral delen via Instagram, Facebook, etc! Bahadir en ik zouden morgen vertrekken naar een bruiloft in een andere stad. Echter hebben we die last-minute afgezegd, zodat we de hulp verder kunnen organiseren en voldoende tijd hebben om de inkopen te doen. We blijven daarmee ook standby staan indien we weer fysiek hulp kunnen verlenen (wanneer de situatie enigszins veilig is en de wegen open zijn).

_______________________________________________

 

GEÜPDATET 06/08/2021 @ 00:30u

Globaal en gedetailleerd overzicht kosten in euro's en Turkse Lira's (zie comments op post Facebook op 04/08/2021 voor foto's van facturen en bonnetjes). 

 

GEÜPDATET 07/08/2021 @ 13:30u

De opbrengsten van de inzamelingsactie tot nu toe zijn €639,- (min commissie, belastingen en inclusief BTW) + €78,40 via overboekingen = €717,40. 

€526 is inmiddels uitgegeven. Bedankt nogmaals voor iedereen die gedoneerd heeft. We zijn enorm blij dat we alle spullen die in de rampgebieden zo hard nodig waren zelf hebben kunnen afgeven. 

Het geld dat over is, zullen we in samenspraak met de opgedane contacten en lokale hulporganisaties hier uitgeven voor de heropbouw van huizen/ ouderen die door de ramp niet meer voldoende financiële middelen hebben/ dieren die vanwege de bosbranden (medische) zorg nodig hebben. 

Wat we ook doen, we houden jullie op de hoogte, ook via de doneer link kun je alles terug lezen. 

Vandaag is onze laatste dag in Datça, dus daar genieten we nog even van!

 

GEÜPDATET 18/08/2021 @ 09.30u

Het is even geleden dat ik iets gepost heb, excuses daarvoor! Nog steeds zijn er enkele donaties binnengekomen, waarvoor dank. De actie is zojuist stopgezet. Niet omdat er geen hulp voor wederopbouw meer nodig is, maar omdat we binnenkort weer een drukke periode met werk tegemoet gaan en ons daarop willen focussen. We hebben nog steeds goed contact met de mensen die we in Orhaniye köyü hebben ontmoet en blijven zo enigszins op de hoogte van de situatie daar. Mensen die hun huis verloren zijn, proberen met de beschikbare hulp nieuwe woningen te krijgen of op te knappen. Ook een grote Turkse wooncoöperatie heeft beloofd op grote schaal nieuwe huizen te gaan bouwen en hypothelen tegen een zeer lage rente aan te bieden. Wanneer dat allemaal van de grond komt, weet ik niet. Wel weet ik dat mensen het geld dat we nog niet uitgegeven hebben, alsnog goed kunnen gebruiken, zowel voor mensen als voor dieren komt dat goed van pas. Omdat de afgelopen 1,5 week wat hectisch waren, heb ik me er niet genoeg in kunnen verdiepen hoe we het geld op de juiste plek terecht kunnen laten komen. Zodra ik meer weet, zal ik dat hier delen. 

 

Update donatiecampagne bosbranden Marmaris 22/09/2021

Het is inmiddels even geleden dat ik gepost heb over de campagne voor Marmaris. Het laatste wat ik met jullie gedeeld heb, is dat er geld over was van de actie en dat we gingen zorgen dat dit geld goed terecht kwam. Want ook al zijn de branden inmiddels al lang gestopt, de gevolgen voor de lokale bevolking en alle dieren zijn nog steeds groot.

 

Wegens persoonlijke redenen heeft het even geduurd voordat ik actie kon ondernemen. Inmiddels zijn er twee goede doelen gevonden die zich bezig houden met de nasleep van de branden:

 

1. Een dierenasiel dat door de grote hoeveelheid aan nieuwe dieren dierenvoeding kon gebruiken. Bahadir zijn vader is zo lief geweest om het voedsel te kopen en het zelf af te geven (zie foto's) 

2. Een actie opgezet door de Turkse zanger Haluk Levent die eerder ook bewezen hulp heeft geboden aan slachtoffers van (natuur)rampen. De naam van zijn hulporganisatie is Ahbab.

 

De rekeningen en bewijzen van bankoverschrijving zijn zichtbaar in de reacties van mijn openbare Facebook post op 3 augustus.

 

Dit was de laatste post over de actie.

Bedankt voor alle support en belangstelling! 

 

Let op! Geüpdatet op 18/08/2021

Globaal overzicht kosten/uitgaven. (Zie Facebook Suzanne Maris voor specificaties, facturen en foto's) 
€ 140 + 40 + 40 + 47 + 144,23 + 155 = €566,23 

TL 1.400 + 400 + 470 + 1.442,30 + 1.550 = €5.262,30 TL

Wisselkoers Turkse Lira's en €: 02/08/2021: €1 = 10,02 tl // 1 tl = €0,10

 

Opbrengsten
Opbrengsten inzamelingsactie via doneerlink: €662 (€725 - €63.48 inclusief BTW en kosten website DoneerDoel) + €78,40 via overboekingen bank = €740,40

 

Details uitgaven

Medische artikelen
* Indien twee keer dezelfde naam, dan andere verhouding werkzame stof. 
4 x 100 gram talkpoeder
90 x flacons oogdruppels
40 x flacons oogdruppels
10 x 40 gram zilversulfadiazine
2 x zilversulfadiazine

 

Technische- en veiligheidsartikelen
24 x veiligeheidsbrillen
6 x veiligheidsschoenen
30 x technische handschoenen (€24) 
30 x batterijen voor hoofdlampen
5 x schoppen (€23,70) 
5 x schop stelen (€7,50) 
5 x harken (€12,50)
5 x hark stelen (€6,25) 
5 x pikhouwelen
5 x stelen pikhouwelen (€7,50) 
5 x sikkels (€20) 
10 x veiligheidshelmen (€25) 
15 t-shirts (€55)
4 + 2 powerbank (€100) 

 


Frauduleuze actie rapporteren?
Help mee en deel deze actie:
Facebook reacties:
Campagne Gegevens:
Gestart door: Suzanne Maris [ contact]
€ 725 ingezameld van €1000.
73% behaald met 33 donaties!
Deze gebruiker is geverifieerd!
Contactgegevens zijn geverifieerd!
Het opgegeven e-mailadres en telefoonnummer zijn geverifieerd via een email en verificatie-sms.
Tenaamstelling rekening geverifieerd!
De naam die bij het aanmelden is opgegeven hebben we vergeleken met de tenaamstelling van het rekeningnummer.
Top 3 donaties:
Avatar
geanonimiseerd
Doneerde op: 2021-08-01 19:09:20
€100
Avatar
geanonimiseerd
Doneerde op: 2021-08-02 09:57:09
€100
Avatar
Anoniempje
Doneerde op: 2021-08-02 10:40:56
€50
Nieuwste donaties:
Avatar
Anoniempje
Doneerde op: 2021-08-16 10:51:29
€25
Avatar
Anoniempje
Doneerde op: 2021-08-06 08:48:50
€10
Avatar
geanonimiseerd
Doneerde op: 2021-08-05 13:45:19
€10
Avatar
geanonimiseerd
Doneerde op: 2021-08-05 13:24:30
€10
Avatar
geanonimiseerd
Doneerde op: 2021-08-05 13:17:24
€20
Delen Delen