De Arnhemse Huismus heeft uw hulp nodig voor het plan SAMEN voor de huismus

De Arnhemse Huismus heeft uw hulp nodig voor het plan SAMEN voor de huismus
Rekeningnr & legitimatie geverifieerd!
€ 40 ingezameld van €2500.
2% behaald met 2 donaties!

De huismus verdwijnt uit het straatbeeld en dat kan en moet anders.

 

De Arnhemse huismus heeft een actie plan ontwikkeld om de huismus te behouden voor de toekomst. Het Plan SAMEN voor de Huismus. In dit plan gaan inwoners, gemeente, bedrijfsleven samen werken om zo de huismus een betere bescherming te bieden.

 

In iedere wijk gaan vrijwilligers samenwerken en krijgen een online kantoor ter beschikking die volledig ingericht is met een kennisbank, communicatie mogelijkheden, ondersteuning van ecologen en wetenschappers maar ook een juridisch vrijwilligers team.

 

Samenwerken vanuit huis in de wijken zorgt voor snelle ondersteuning van de huismus op diverse gebieden. Laagdrempelig omdat vrijwel iedereen met een internetverbinding en pc zich kan aanmelden als vrijwilliger. Het aantal uren dat iemand wil werken bepaald de vrijwilliger zelf.

In iedere wijk zijn er ongeveer drie vrijwilligers nodig om effectief te kunnen werken.

 

 

Wat zijn de drie pijlers van het plan?

 

  • Het registreren van de huismus in de wijken, kortom vastleggen waar de huismus woont en verblijft. Deze informatie wordt gedeeld in een straal van 250 meter rondom deze locatie. Met name aan belanghebbende zoals woning eigenaren, woningstichtingen, gemeente, bedrijfsleven zoals dakdekkers en groenvoorziening. Doel van de registratie is met de aanwezigheid melding voorkomen dat de wet op natuurbescherming wordt overtreden maar ook dat er toekomstgericht kan worden samengewerkt bij bijvoorbeeld renovaties of snoeiwerkzaamheden. De melding wordt schriftelijk jaarlijks herhaald om zo te voorkomen dat de huismus over het hoofd wordt gezien.

  • De huismus krijgt na registratie een probleem scan door de vrijwilligers en zo komt er snel in beeld wat er nodig is om de huismus meer te bieden in de vorm van nest en rustplaatsen maar ook functioneel leefomgeving. Deze informatie wordt samengevoegd bij de registratie om zo een plan te maken om deze samen met vrijwilligers uit te voeren.

  • In de wijken kunnen vrijwilligers toezicht houden en meldingen doen om zo problemen te voorkomen voor de huismus. Een vrijwilligers in de wijk kent zijn omgeving goed en door zijn sociale netwerk vangt ie sneller informatie op over komende werkzaamheden. Buiten de meldingen om is het van belang dat er educatie plaats vind door middel van posters en flyers maar ook op scholen om zo een bekendheid te geven aan de huismus en andere vogels. Door de website met het online kantoor is het voor vrijwilligers mogelijk om de kennisbank in te zetten voor het beantwoorden van vragen, het versturen van informatie, het delen van meldingen maar ook vragen om ondersteuning van een ecoloog of andere expert. De korte lijnen en snellere manier van werken heeft via een online kantoor veel voordelen. In de wijken kan iedereen met hart voor de huismus en andere vogels zich aanmelden en zo in de eigen omgeving een steentje bijdragen om de huismus te behouden.

 

Het complete Plan SAMEN voor de Huismus komt in een online brochure ter beschikking om zo een beter beeld te krijgen van de inhoud en haalbaarheid van het plan.

 

De Arnhemse huismus en een jaar hard werken

 

Het verlies van de huismus zie ik de afgelopen jaren toenemen en die onmacht heeft mij aan het denken gezet en begon een zoektocht naar personen met kennis op het gebied van de huismus.

 

Een jaar ben ik bezig geweest met het uitwerken van het plan en de organisatie om het plan heen.

Vele uren heb ik besteed aan het uitwerken van het plan en alle informatie en daar ben ik nu nog niet mee klaar. Bijna al het werk doe ik zelf gezien ik weinig financiële middelen heb om externe in te huren maar ook heb ik het plan in mijn koppie zitten dus lastig om de afgelopen maanden vrijwilligers daar voor te vragen maar als het online kantoor klaar is dan zijn vrijwilligers in te zetten om bijvoorbeeld de kennisbank verder te vullen en verbeteringen aan de brengen om zo stap voor stap door te groeien naar een volwaardige organisatie.

 

Het verlies van mijn bedrijf

 

De klap van het verlies van mijn eigen bedrijf drong in het begin niet door want was enorm druk om het plan uit te werken. Het verlies van mijn bedrijf had in het begin voordelen, ik had meer tijd om de organisatie op te zetten. Ik had mij voorgenomen om het plan en de organisatie goed op te zetten en daarna mij te gaan richten op mijn persoonlijke situatie.

 

Vanaf december merkte ik dat er zoveel druk kwam te staan op de werkzaamheden, het ontwikkelen van de website en alles voor de organisatie vroeg veel van mij en mijn financiële middelen. Ben gaan zoeken naar mogelijkheden voor hulp vanuit vrijwilliger maar dat is best lastig als je druk bent en nog niet beschikt over een kantoor om deze hulp in te zetten.

 

Het vele werk gaf mij energie en motivatie maar de druk en het snel zien verdampen van mijn eigen geld heeft mij doen schrikken. Het verlies van mijn eigen bedrijf begon door te dringen en dat ik daardoor minder te besteden heb. Ondanks dat heb ik alles op alles gezet om het plan in januari af te hebben om daarna mijn persoonlijke financiën te verbeteren.

 

Helaas is het niet gelukt om in januari het plan af te krijgen en ondanks mijn motivatie en wil moet ik nu erkennen dat ik geen financiële middelen meer heb om door te gaan.

 

Afgelopen week ben ik daardoor erg verdrietig geweest en baal enorm want een jaar hard werken heeft nog niet opgeleverd wat ik zo graag zou willen, een nieuwe manier van het beschermen van de huismus door een online inzet die voor iedereen te gebruiken is waardoor het laagdrempelig en makkelijker wordt voor burgers om de huismus te helpen en te beschermen.

 

Helaas moet ik nu erkennen dat geld een probleem is geworden en niet verder kan zonder hulp.

 

Wat is er nodig om het plan financieel haalbaar te maken

 

  • kosten oprichten stichting

  • website en online kantoor onderhouden

  • educatie en informatie laten drukken

  • kosten voor start fase van de stichting zoals regelmatig huren ruimte om vrijwilliger te werven, de kosten voor juridische ondersteuning, materialen voor nestkasten en overige middelen om de huismus te helpen. Kortom de kosten om alles op gang te brengen.

 

Als ik het met beperkte middelen moet doen en alleen de basiskosten reken dan is met 1500 euro er al een start te maken. De overige middelen wil ik gaan halen uit tuinadvies geven en onderhouden, verzorgen van excursies en verkoop van merchandise via de website. Eenmaal een stichting betekent ook dat er meer mogelijkheden zijn om financieel hulp te vragen.

 

Ik ben iemand die niet snel om hulp en geld vraagt maar gezien ik niet verder meer kan qua geld en energie kan ik niet anders dan uw hulp vragen om het plan toch vorm te kunnen gaan geven en de huismus niet aan zijn lot overlaten. Baal enorm want ik kan de huismus kolonies in het centrum niet meer helpen en dat raakt mij enorm. Mocht je ideeën hebben dan hoor ik het graag en als je mij wil helpen op welke manier dan ook dan neem even contact met mij op.

 


de website van de Arnhemse huismus


Frauduleuze actie rapporteren?
Help mee en deel deze actie:
Facebook reacties:
Campagne Gegevens:
Gestart door: Duncan Onderstal [ contact]
€ 40 ingezameld van €2500.
2% behaald met 2 donaties!
Deze gebruiker is geverifieerd!
Contactgegevens zijn geverifieerd!
Het opgegeven e-mailadres en telefoonnummer zijn geverifieerd via een email en verificatie-sms.
Tenaamstelling rekening geverifieerd!
De naam die bij het aanmelden is opgegeven hebben we vergeleken met de tenaamstelling van het rekeningnummer.
Identiteit is geverifieerd!
De naam die bij het aanmelden is opgegeven is geverifieerd door een kopie ID-kaart of met iDIN (via de bank).
Nieuwste donaties:
Avatar
geanonimiseerd
Doneerde op: 2022-03-12 10:15:47
€20
Avatar
geanonimiseerd
Doneerde op: 2022-03-11 21:10:23
€20
Delen Delen