Crowdfunding starten, maar hoe?

Heb je een goed idee voor een nieuwe actie of op dit moment een financieel steuntje nodig? Wacht dan niet te lang, maar start direct met Donaties crowdfunding. Het proces kan erg snel gaan. Hoe snel jij het geld bij elkaar hebt om jouw droom te verwezenlijken heb je geheel in eigen hand. Je kunt zelf bedenken hoe je jouw actie presenteert aan het publiek. Zo kun je een tekst schrijven met uitgebreide uitleg en achtergrondinformatie, of juist een korte video maken waarin je het idee uit de doeken doet. Wel is het belangrijk altijd genoeg informatie te geven over jouw doel, of wens. Om een gefundeerde keuze te maken moeten potentiële donateurs beschikken over genoeg informatie over de aard van de actie waarin zij doneren. Vervolgens komt het neer om promotie: het is zaak om zoveel mogelijk mensen bloot te stellen aan jouw crowdfundcampagne. Hoe sneller je jouw gratis crowdfunding start, hoe eerder jij het geld bij elkaar hebt om aan de slag te kunnen.

Je hebt donateurs gevonden, en dan?

Als je jouw eigen crowdfunding opgestart hebt en donateurs gevonden hebt die interesse hebben in jouw actie, dan is de volgende stap het dat hun dan online aan uw actie doneren. Sommige acties hebben bijvoorbeeld maar een handvol grote donateurs, en anderen ontvangen honderden kleine donaties en krijgen op deze manier hun geld inzamel actie rond. Ook al haalt het doel geen 100% zal de actie starter zijn of haar donaties ontvangen. Deze worden maandelijks door Doneerdoel uitbetaald. Hoe lang een actie duurt verschilt per situatie. De ene crowdfundingcampagne is een week na de start al op 100% en bij een andere duurt dit proces enkele maanden. Houd er dus rekening mee wanneer je een crowdfunding opstart, dat je niet van te voren kunt weten hoe lang het duurt tot het doel behaald is.

Community building

Wanneer je een crowdfunding start via een platform is dit meer dan alleen een middel om de financiering voor een project rond te krijgen. Het is ook een manier om het publiek te informeren en te laten zien waar jij als particulier mee bezig bent en voor staat. Door middel van tekst, foto’s en video’s kun je het publiek op de hoogte houden van jouw situatie en de ontwikkelingen van dit met de tot dan ontvangen donaties. Door updates blijft iedereen betrokken en kunnen geïnteresseerden updates delen via social media.

Betrekken van donateurs

Ook bedrijven krijgen door middel crowdfunding de mogelijkheid om te doneren aan particulieren of verenigingen die geld ophalen. Wat dus zonder tegenprestatie is en dat er dus geen sprake van sponsoring is. Dit kan dus ook een eenmalige anonieme donatie zijn. Door een eigen crowdfunding te starten en de pagina te delen met de mensen die je kent, kan deze groep snel en gemakkelijk geactiveerd worden. Door het idee online te zetten kun je deze donateurs bereiken en die dan ook op de hoogte houden via uw persoonlijke pagina!